Süt ve Sürekli Dişlerde Travma


Çocuklar bazen çok hareketli olabilir ve istenmeyen kazalar meydana gelebilir. Ağız içi yaralanmalarda dişi etkileyen bir durum varsa şu şekilde olabilir;

• Diş yerinden dudağa ya da dile doğru hareket edebilir.
• Bir kısmı kemiğe gömülebilir ya da kemikten yükselebilir.
• Dişin tamamı çene kemiğinden çıkabilir.
• Dişlerin haricinde dişeti, dudak-yanak, çene kemiği de çarpma ya da düşme sonucu etkilenebilir.

Bu durumlar hem süt dişi hem de daimi dişlerde gerçekleşebilir. Eğer diş tamamıyla çene kemiğinden ayrıldıysa hemen süt içine koyulmalı ve 80 dakika içinde diş hekimine götürülmelidir. O sırada hekime gitmeniz mümkün değilse diş ılık su ile diş köklerine dokunmadan nazik bir şekilde yıkanmalı ardından diş yerine yerleştirilmelidir. Kaza sırasından kemikten ayrılan diş, süt dişi ise yerine yerleştirilmesine gerek yoktur. Eğer yerleştirmek için zorlanırsa alttaki daimi diş zarar görebilir.

Bazı durumlarda dişin bir kısmı kemiğin içinde kalıp bir kısmı kırılabilir. Bu gibi durumlarda kırık diş parçası bulunduysa süt içine koyularak en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir.

Yaralanan bölgede dudak, yanak gibi yumuşak dokuların şişme olasılığını en aza indirmek için yüze belli aralıklarla soğuk kompres uygulanmalıdır. Eğer devam eden bir kanama varsa temiz bir bez ile kanama üzerine basınç uygulanmalıdır.